Agency

С вече отлитащата 2018-та и бързо наближаващата 2019-та година, е важно да обновите и подобрите вашата стратегия с последните промени и трендове в областта. Надяваме се, че следващите съвети ще ви помогнат да останете в крачка с променящата се дигитална среда.

 1. Направете преглед как използвате социалните мрежи в момента.
 • Върнете се стъпка назад и потърсете външен съвет. Можете да си зададете следните въпроси:
 • В кои социални мрежи присъствате в момента?
 • Те релевантни ли са все още за поставените ви цели?
 • Кои социални мрежи генерират най-много трафик и внимание към продукта/услугата ви?
 • Кои социални мрежи отнемат само времето ви без реален резултат?

Колкото и да изглежда трудно, може би е време да се откажете от някои канали и да концентрирате усилия в тези, които допринасят за развитието ви като бизнес и да подобрите уменията си в боравенето с техните вградени инструменти. Има няколко неща, които можете да направите, за да установите дали трябва да влагате времето си в дадена социална мрежа:

 • Попитайте аудиторията си къде следят актуалната ви информация
 • Проверете къде конкуренцията ви е най-активна
 • Обърнете внимание на мрежите, коото генерират най-силен трафик.
 • Помислете коя мрежа отговаря най-адекватно на продукта/услугата ви
 1. Оптимизирайте акаунтите си

Следващата стъпка, която да предприемете, е да оптимизирате съдържанието си в социалните мрежи и да създадете добро “social media bio”. Уверете се, че страниците ви са подредени, обновете представянето си и добавете нови ключови думи в описанието на дейността си. Това може да изглежда като елементарна стъпка, но ще се изненадате колко често бива пренебрегвана.

 1. Помислете отново за бъдещите си цели след като сте направили преглед на актуалната си ситуация, е време да обърнете внимание и на бъдещите си цели. Отделете известно време на анализните резултати от изминалата година (което вероятно вече сте взели предвид при определянето кои социални мрежи допринасят най-много за развитието ви). С тяхна помощ можете да поставите целите си за края на 2019г.
  Целите ви не трябва непременно да бъдат сложни за изпълнение, а реалистични и отговарящи на актуалната ви ситуация и ресурси. Например, можете да помислите за възможност да увеличите отделеното време за отговори на въпроси от последователите ви.
 2.  Изграждане на график на съдържанието е важна част от стратегията ви и определянето на подходящ график на споделяното от вас съдържание. Той ще ви помогне да бъдете постоянни и да отговорите на очакванията на аудиторията си.
 3.  Не пропускайте видео съдържанието

Един от задължителните елементи, които трябва да присъстват в стратегията ви за 2019-та година, е засилващата се важност на видео съдържанието. Интегрирането на т.нар. “stories” в двете най-големи платформи – Facebook & Instagram, дава огромно предимство на краткото рекламно видео съдържание, позволявайки достигане директно до нюзфийд-а на потребителите.

 1. Анализ, корекция, анализ…

Не на последно място – поддържане на детайлно аналитично съдържание за представянето ви. Така ще можете да бъдете в крачка с настроенията на последователите си, да коригирате и подобрявате представянето си и да намерите нови пътища до увеличаване разпознаваемостта на бизнеса ви.